Πίσω σε Επαγγελματικοί χώροι

1/1

|

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

  • Έτος: 2018
  • Τοποθεσία: ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΘΗΝΑ
  • ΕΜΒΑΔΟΝ: 450 Τ.Μ.
  • ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ: INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: ΜΠΑΛΛΙΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
  • ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ANNA SBOKOU / ASlight Lighting Design
  • ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: H. Pangalou & Associates Landscape Architects

Περιγραφή

Ο εκθεσιακός χώρος της Γκαλερί Ζουμπουλάκη και το αρχιτεκτονικό γραφείο Zoumboulakis Architects στεγάζονται στην Πλατείας Κολωνακίου 20. Αυτός ο ενιαίος και ψηλοτάβανος χώρος αποκτήθηκε το 1973 από τον Τάσσο και την Πέγκυ Ζουμπουλάκη με αφορμή την ανάγκη του γλύπτη Takis να εκθέσει έργα μεγάλων διαστάσεων, επεκτείνοντας έτσι την τρέχουσα δραστηριότητα της γκαλερί της Κριεζώτου 7 που λειτουργούσε ήδη από το 1966. Η αλλαγή στην τέχνη της εποχής και η έντονη τάση για παρουσίαση installations, απαιτούσε διαφορετικούς χώρους έκθεσης των έργων. Το φθινόπωρο του 1974, η ιστορική έκθεσή του Takis εγκαινίασε επισήμως το νέο χώρο.

Έκτοτε, η γκαλερί φιλοξένησε και εξακολουθεί να φιλοξενεί σημαντικότατες εκθέσεις καθιερωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Θεωρείται δικαίως μία από τις πιο ιστορικές γκαλερί στον ελληνικό χώρο και έχει συνδεθεί με ονόματα όπως του Ι. Μόραλη, του Γ. Τσαρούχη, του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα κ.λπ. ενώ από το ιστορικό των εκθέσεων δεν λείπουν και ονόματα όπως των: Giorgio De Chirico, Les Lalanne, Robert Rauschenberg, Max Ernst, Man Ray, René Magritte, Φασιανού, Chryssa, Ακριθάκη, Pavlos, Κεσσανλή κ.ά.

Η ιστορία του χώρου σφραγίστηκε και από τις συνεργασίες με διεθνούς φήμης γκαλερί όπως των: Αλέξανδρου Ιόλα, Denise René, Leo Castelli, Beyeler, Gemini G.E.L., Marian Goodman κ.ά.

Η πιο πρόσφατη ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2018 και πραγματοποιήθηκε από το γραφείο Zoumboulakis Architects.

Ο χώρος εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται ο χώρος εκθέσεων, το αρχιτεκτονικό γραφείο και μια φωτεινή αίθουσα συσκέψεων που οδηγεί σε ένα μικρό, αλλά με ιδιαίτερη σχεδίαση κήπο. Η διάταξη του πρώτου επιπέδου, με ένα σύστημα γυάλινων συρόμενων πετασμάτων, προσφέρει μια μεγάλη ευελιξία στον εκθεσιακό χώρο ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις εκάστοτε ανάγκες των καλλιτεχνών. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται οι λειτουργικοί χώροι και χώροι αποθήκευσης των δύο επιχειρήσεων, μαζί με ένα ευρύχωρο ντεπώ αποτελούμενο από συρόμενα πάνελ.

Ο εκθεσιακός χώρος έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, καθώς και με ένα ευέλικτο σύστημα φωτισμού που παρέχει μεγάλο εύρος δυνατοτήτων στην παρουσίαση των εκθέσεων, των εικαστικών εγκαταστάσεων και των εκδηλώσεων. Τέλος η αίθουσα συνεδριάσεων, έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορούν να πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις και παρουσιάσεις.